måndag 25 mars 2013

Att flytta fokus

Efter dagens tänkom-dag, en studiedag tillsammans med Djäkneparken, så tror jag att många kollegor har flyttat fokus från att till största del fokusera på teknik till att börja handla om pedagogik. När vi införde datorer till alla elever visste vi att det inte skulle bli lätt. Och det har det heller inte alltid varit. MEN har det varit svårare än innan? Mitt svar är nej, mitt arbete har utvecklats något enormt sedan vi började med TänkOm och vidareutvecklats i och med att alla mina elever nu har varsin dator.

När Gabbe slängde datorn i golvet idag för att poängtera att det inte handlar om teknik utan om pedagogik log jag och inom mig brast ett asgarv ut. Det är ju precis så, det handlar inte om teknik. Tekniken möjliggör mycket, men den är inte avgörande, det handlar om att flytta fokus. Att tänka om och att våga ge sig ut.

På förmiddagen deltog jag i en workshop som handlade om det flippade klassrummet och det var Katarina Lycken Rüter som höll i den. Inom mig sken solen, jag har ju så smått börjat flippa själv och fått mycket positiv respons från mina elever. Jag har lång väg att gå och mycket att lära och dagens workshop gav mig mycket. Jag som många andra behöver input för att komma vidare, för att gå framåt, för att fortsätta våga och för att inte ge mig. Det var så underbart att sitta och lyssna på Katarina som jag prenumererar på på Youtube, följer på Twitter och är med i samma Facebook grupper. Fantastiskt!

Eftermiddagen handlade om att lyfta språket och då presenterades många digitala verktyg. De flesta hade jag testat tidigare och flera av dem tillsammans med eleverna. Även eftermiddagen var givande och jag lämnade Djäkneparken med ett leende på läpparna. Erfarenheter rikare och med fler kollegor som nu fått en liten smak av det jag sedan vi började gå Tänkom brunnit för och fortfarande brinner för. Nämligen att flytta fokus, att komma vidare, att utvecklas och utveckla pedagogiken.

1 kommentar:

  1. Från teknik till pedagogik - ja, så är det. Och det är så roligt! Och bra att vi fortsätter att diskutera med varann, dela glädjeämnen och inte minst bryta ihop och komma igen när något har gått åt skogen. För det gör det ju ibland - och så får man tänka om! :) Kul att få vara i Norrköping med er, vi ses säkert igen!

    SvaraRadera