tisdag 10 april 2018

Debatten om mobilförbud - har den inte hamnat snett?


I diskussionens hetta måste jag lägga in ett par ord.…

Just nu pågår diskussionen om mobilens vara eller icke vara i klassrummet på många platser. På nätet, i politiken nationellt och lokalt och på vår skola. Det började med Frankrike som införde ett mobilförbud på skolorna vidare till Socialdemokraternas förslag här i Sverige. Läs det här.

Diskussionen handlar såklart inte bara om förbudet i sig utan även om undervisning och hur mobilen och andra digitala verktyg används i klassrummen. Men,  jag vill ta oss tillbaka till kärnfrågan.

Frågan som jag ser det är: Ska vi ha ett nationellt mobilförbud i grundskolan?

Diskussion om förbud har förts och flera personer har yttrat sig i frågan. Micke Gunnarsson, Elza Dunkels och många fler.

Min kollega Sara Andersson blev intervjuad av Folkbladet om detta utifrån ett blogginlägg hon skrivit. Läs hennes blogginlägg här. Det Sara säger i sitt inlägg och i Folkbladets artikel är att hon inte vill ha ett nationellt förbud mot mobiltelefoner i klassrummet. Jag håller med Sara. Jag vill inte att politiker på nationell nivå ska bestämma över mitt klassrum. Det gör jag och mina kollegor och elever tillsammans. Jag och mina kollegor samverkar även med vårdnadshavare såsom det åligger oss enligt skollag och läroplaner.

Även Aftonbladet publicerade en debattartikel skriven av Sara. Läs den här.

Att mobilen kan vara ett problem för många elever och vuxna råder det ju inget tvivel om. Det vet jag precis som alla andra. Att mobilen är och kan vara ett utomordentligt hjälpmedel för många elever och vuxna råder det heller inget tvivel om, enligt mig.

Att mobilen kan vara ett problem och en distraktion tror inte jag att vi löser genom att förbjuda den i alla svenska klassrum.

Som Sara skriver så har vi tydlig struktur för hur en lektion startar på vår skola. När jag eller någon av de kollegor som arbetar i mitt arbetslag på grundsärskolan ser att en elev inte fokuserar på skolarbetet så gör vi givetvis något åt det. Ingen elev ska ju sitta och göra annat på lektionstid. Jag har varit med om att eleverna inte vill lägga bort telefonen, men jag har också varit med om att eleverna inte vill sluta titta ut genom fönstret eller sluta pratat tvärs över klassrummet med kompisen, eller sluta knacka med pennan i bänken, eller….De elever som behöver hjälp med sitt mobilanvändande, blir de verkligen hjälpta av ett mobilförbud i klassrummet 8.10-15.30?  Jag tror inte vi löser det med ett generellt förbud som gäller i alla skolor i hela Sverige.

1 kommentar: